google translate
Turkish to English Turkish to French Turkish to German Turkish to Greek Turkish to Italian Turkish to Japanese Turkish to Russian Turkish to Spanish Turkish to Chinese


mesaj gönder

Gazeteci-yazar Dr. Uğur Oral İzmir'de doğdu.
İlkokulu Karşıyaka Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda, ortaokulu, İzmir Özel Saint Joseph Fransız Koleji'nde okudu. Ardından Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde eğitimine devam eden Uğur Oral son sınıfı mezunu olduğu İzmir Karşıyaka Lisesi'nde tamamladı.
İki yıl süresince Anadolu Üniversitesi AÖ Fakültesi’nde iktisat eğitimi aldı. Sonradan Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransız Dili Ana Bilim Dalı'na geçti ve buradan mezun oldu.
Yüksek lisansını ve doktorasını DEÜ Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde tamamladı.
Fransızca ve İngilizce bilen Uğur Oral gazeteciliğe 1987 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde başladı.
Branş olarak politikayı seçti ve bu alanda uzmanlaştı.
Yeni Asır Gazetesi'nde görev aldığı süre içerisinde birçok haber, araştırma ve yazı dizisine imza koydu, ödüller kazandı.
Ardından İzmir'in ilk özel radyosunun (Genç Radyo) kuruluş çalışmalarına katılarak genel yayın müdürlüğü görevini üstlendi.
Birçok yerel basın organının kuruluşunda idareci olarak görev yaptı.
1993 yılında merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Fransız Dili Basını ve Gazetecileri Birliği'ne üye kabul edildi.
Uluslararası basın kartını taşıdığı söz konusu birliğin Türkiye'deki örgütlenmesinde görev aldı ve yayın organı La Gazette'in Türkiye muhabirliğini üstlendi.
Fransa, İsviçre ve Avusturya Basını'nda yabancı dilde kaleme aldığı makaleleri yayınlandı.
Birçok okulda, sivil toplum örgütlerinin toplantılarında yazılı ve görsel yayıncılık konulu konferanslar verdi, İzmir’de basın sektörüne birçok isim kazandırdı.
"Avrupa'da yerel basın" konusunda araştırmalar yaparak batılı ülkelerde tiraj ve izlenme oranı arttırma teknikleri hususunda incelemelerde bulundu, bu alanda birçok yerel basın kuruluşuna danışmanlık yaptı. 1995 yılında ilk kitabı yayımlandı.
Yedek subaylığını Genel Kurmay Başkanlığı'nda Fransızca mütercimi olarak tamamladı.
Ankara'da bir yıl süresince Gözlem Gazetesi adına siyaset ve ekonomi içerikli röportajlar kaleme aldı. İzmir'e dönüşüyle birlikte kendi şirketini kurarak basın sektöründe işverenliğe yöneldi.
İlk olarak, İzmir'in ilk haber aktüalite dergisi İzmir 2000’i , dergi birinci yılını doldurduğunda ayrıca Türkiye genelinde yayınlanan ekonomi-politika gazetesi Zirve'yi yayın hayatına soktu.
Dört yıl boyunca İzmir'de kendi sahibi olduğu dergiyi ve gazeteyi yayımlayan Oral aynı zamanda diğer basın kuruluşlarına destek verdi.
Uzun bir süre Kanal 1 TV'de politik tartışma programı Zirve'yi hazırlayıp sundu. Sonradah aynı programı Ege TV'de sürdürdü.
İki yıl boyunca bölge gazetesi Gazete Ege'de “Zirve” başlığıyla, ekonomi-politika alanında günlük köşe yazıları yayınlandı.
Gazete Ege'nin kapanmasının ardından günlük köşe yazılarını yazmaya Sabah Gazetesi'nin Ege eki "Egeli Sabah”ta devam etti.
İki yıl üst üste tekrarlanan ve kamuoyunda "İzmir'in Oskarları" olarak da bilinen geleneksel "Zirve Ödülleri" organizasyonunun yaratıcısı ve ev sahibidir.
Basın sektörüne katkılarından ötürü uluslararası “Who's Who İn Turkey?” (Günümüz Türkiye’sinde Kim Kimdir?) Ansiklopedisi'nin 7. Baskısı'nda biyografisi yayınlandı.
Haziran 2000’de sahibi olduğu gazete ve derginin yayın hayatını sonlandırarak kendi araştırma şirketini kurdu ve İzmir'de birçok stratejik araştırmaya imza koydu.
2001 yılında Yeni Asır Gazetesi’nde ekonomi-politika yorumları yaptığı günlük köşesini yazmaya, grubun televizyonu Yeni TV’de televizyon programını hazırlamaya devam etti.
2001 yılında TBÖK (Türk Başarı Ödülleri Kurumu) ve İzmir’i Sevenler Platformu’nun yaptığı değerlendirme neticesinde "İzmir'de yılın en başarılı köşe yazarı" ödülüne layık görüldü.
Aynı yıl Sabah-ATV-Yeni Asır Yayın Grubu içinde yapılan görevlendirmeyle Yeni TV'nin ve aynı yayın grubuna ait Yeni Radyo ve Romantik Radyo’nun da genel müdürlüğünü üstlendi.
Yönetiminde, Yeni TV'yi İzmir’in en çok izlenen kanalı haline getirdi.
2003 yılında Ege Kültür Platformu’nun on yılda bir tertip ettiği “İzmir’de On Yılın En İyileri” organizasyonu kapsamında “Son 10 yılın en başarılı basın kuruluşu yöneticisi” ödülünü aldı.
Yeni TV’nin kapanmasının ardından Yeni Asır-Sabah-ATV Grubu’ndaki diğer görevlerinden de kendi isteğiyle ayrıldı ve Sekizinci Gün Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini üstlendi.
Fotoğraf sanatıyla da uzun yıllardır ilgilenmekte olan Uğur oral şimdiye kadar 19 kişisel fotoğraf sergisi açtı. Tüm sergilerini yardım amaçlı açmasıyla bilinen Oral, Atina’da zihinsel engelli Yunan çocuklarına yardım amaçlı çalışan AMİMONİ Vakfı için üç, Selanik’te ise meme kanseriyle savaşan AELİA Vakfı için bir, Türkiye’de birçok hayır kuruluşu yararına 15 ayrı kişisel sergiye imza attı.
2013 yılında SKY TV’nin genel müdürlüğü üstlendi.
2016 yılında felsefe alanında kaleme aldığı, Anlar Ve Düşünceler (Στιγμές και Στοχασμοί) isimli ikinci kitabı Yunanca olarak Yunanistan’da yayınlandı.
Gazeteci yazar Uğur Oral Türk Yunan dostluğunun gelişmesi bağlamında yıllardır sürdürdüğü çalışmalarla Türkiye'de olduğu kadar komşu ülkede de oldukça tanınmış bir isimdir.
Bugün itibarıyla yerli ve yabancı basın organlarında makaleleri ve araştırma yazıları yayınlanan Uğur Oral alanında ulusal ve uluslararası konferanslara davet edilmektedir.
Profesyonel gazetecilik ve yöneticilik kariyerinin yanında akademisyen kimliği de bulunan Dr. Uğur Oral öğretim görevlisi olduğu Yaşar Üniversitesi'nde ders vermektedir.